Το κουκλοθέατρο ως κοινωνικό φαινόμενο

  1. ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
  2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΑΣ
  3. ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΛΤΩΝ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ


1. ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ    ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ    Α.Π.Θ.
    ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ
     ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΑ:
    ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΑΣΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ



2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΑΣ



3. ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΛΤΩΝ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ



ΣΥΝΤΑΓΗ 1
(Καλή για τη βασική διαμόρφωση κεφαλιού και για ρήψη σε καλούπι) 

Υλικά:
6 ουγκιές καλής ποιότητας εφημερίδα  η περιοδικού
1 τετράγωνο κομμάτι από ¶τττ καφέ  χαρτί (χαρτί τσάντας παντοπωλείων)
2 κουταλιές της  σούπας από σκόνη άσπρης  κιμωλίας
4 κουταλιές της  σούπας άσπρη κόλλα
1 κουταλιά της σούπας λινέλαιο 

2 κουταλιές της  σούπας σκόνη από κόλλα ταπετσαρίας (ή 1/4 κούπα  αλεύρι και κόλλα νερού  - η συνταγή ακολουθεί)
2 σταγόνες  γαριφαλέλαιο (ή  1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη)
Η κιμωλία  μπορεί  να αγοραστεί στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα ανεφοδιασμού υλικών  τέχνης. Το ¦Elmer¦ ή ¦LePage's¦ είναι κάποιες μάρκες  άσπρης κόλλας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστο ή  βρασμένο λινέλαιο, - το βρασμένο ξηραίνεται γρηγορότερα, ενώ το ακατέργαστο διατηρεί τη βέλτιστη λευκότητα. Εάν το αντικείμενο που κατασκευάζετε  προορίζεται για ένα μικρό παιδί (που ίσως το μασήσει), μην χρησιμοποιήστε την κόλλα ταπετσαρίας.
Κόλλα από αλεύρι και νερό:
¶βΡ Βράστε ένα φλιτζάνι νερό  σε μια μικρή κατσαρόλα. Σε ένα μπολ αναμείξτε  3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 1/3 φλιτζάνι κρύο νερό μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.  Χύστε το μείγμα  στο βρασμένο νερό. Ανακατέψτε  έως ότου πυκνώσει. ¶Ρρ Ρίξτε την κόλλα σε ένα πλαστικό μπολ μίας χρήσης. ¶Ανα Ανακατέψτε την κόλλα με μια ή δύο σταγόνες λινελαίου  ή με ένα κουταλάκι του γλυκού υγρής χλωρίνης για να αποτρέψετε το ξίνισμα η τη σχηματοποίηση. Αφήστε στη κόλλα ένα χρονικό διάστημα μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
¶Αφ
Για να αρχίσετε τη  σύνθεση συνταγής 1, σκίστε την εφημερίδα  (η το περιοδικό) και το καφέ χαρτί  σε κομμάτια όχι μεγαλύτερα από το 1/2" του τετραγώνου. Τοποθετήστε τα σκισμένα κομμάτια σε ένα μεγάλο σμαλτωμένο δοχείο (όπως ένα κονσερβοκούτι). Μην χρησιμοποιήστε αλουμινένιο δοχείο, γιατί  το αλκάλιο θα  διαβρώσει το χαρτί. Το χαρτί πρέπει να είναι σκισμένο, ποτέ κομμένο. Αυτό που κάνουμε είναι να ¶Το ¶φέρουμεφέρουμε το χαρτί στην αρχική του πολτοποιημένη μορφή - μια μάζα των ινών. Αυτές οι ίνες θα συνδεθούν μαζί πάλι και με τα άλλα συστατικά θα  διαμορφώσουν τη σύνθεση. Όσο μακρύτερες οι ίνες, τόσο ισχυρότερη η σύνθεση.

Καλύψτε τα κομμάτια χαρτιού με νερό, προσθέστε ¦προσδύο κουταλιές της σούπας οικιακή χλωρίνη  και βράστε  το μίγμα. Μειώστε τη θερμότητα, σκεπάστε το κατσαρολάκι και σιγοβράστε το περιεχόμενο για δύο ώρες. Ανακατώστε κατά διαστήματα. Το βράσιμο μειώνει το χαρτί στον πολτό και η χλωρίνη αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος του χρώματος. Η μυρωδιά του σιγοβράζοντας χαρτιού είναι ασυνήθιστη, αλλά μη επιβλαβής.

Έπειτα, τοποθετήστε ένα σουρωτήρι ή έναν μεγάλο διηθητήρα στο νεροχύτη. Βγάλτε¶Ββ το κατσαρολάκι με το χαρτί  από τη φωτιά. Χύστε το μίγμα στο σουρωτήρι ¦σουρκαι αφήστε το να στραγγίξει. Ξεπλύντε τη μάζα του χαρτιού με νερό έως ότου το υγρό που τρέχει από το τρυπητό να είναι καθαρό. Βάλτε πάλι ¶Βτη μάζα του χαρτιού στο κατσαρολάκι.
Τώρα το χαρτί πρέπει να κτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα απομονώσει οποιαδήποτε απομείναντα κομμάτια και μεμονωμένες ίνες από το πολτό. Ένα μπλέντερ θα ολοκληρώσει την διαδικασία επιτυχώς, και εάν χρησιμοποιήσετε ικανοποιητική ποσότητα νερού το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό. Τοποθετήστε το σουρωτήρι ή τον διηθητήρα στο νεροχύτη πάλι τοποθετήστε επάνω ένα λεπτό ύφασμα τυριού. Βάλτε¶Βά ένα κομμάτι (όσο το μέγεθος ενός δαμάσκηνου) υγρού χαρτιού στο μπλέντερ. Γεμίστε το μπλέντερ με νερό. Πρώτα σκίστε το και μετά χτυπήστε το στο μπλέντερ ¶Πρ για ένα λεπτό. Χύστε το περιεχόμενο στο ύφασμα του τυριού που έχετε πάνω στο σουρωτήρι ή στον ¦ύδιηθητήρα. Εάν δεν έχετε μπλέντερ, κτυπήστε το χαρτί κοφτά με ένα μέταλλο ή τρίψτε το σθεναρά σε μια σανίδα μπουγάδας.

Έχετε ένα πλαστικό μπολ κοντά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πλαστική σκάφη ή το κάτω μισό ενός πλαστικού μπουκαλιού.. Ανυψώστε το ύφασμα του τυριού ¦το επάνω από το σουρωτήρι η τον διηθητήρα, μαζεύοντας τις γωνίες ώστε να μη χύνεται ο πολτός. Μαλακά αποδιώξτε το νερό έξω από το ύφασμα. Μην το παρακάνετε.  ¶Μην¶Ο πολτός πρέπει να διατηρήσει αρκετό νερό για να είναι μια εύκαμπτη σύνθεση διαμόρφωσης. Αυτό είναι λίγο θολό στην αρχή,  μόνο όταν αποκτήσετε την εμπειρία θα αναγνωρίζετε πότε ο πολτός έχει τη σωστή περιεκτικότητα σε υγρασία. Συνεχιστείτε τη διαδικασία κτυπήματος και στραγγίγματος έως ότου είναι όλος ο πολτός στην πλαστικό μπολ σας.

Προσθέστε στο μπολ όλα τα άλλα συστατικά εκτός από την ξηρά κόλλα ταπετσαρίας. Εάν χρησιμοποιήσετε την κόλλα από και νερό, μπορεί να προστεθεί τώρα. Ανακατέψτε καλά¶Ανα. Ψεκάστε την κόλλα ταπετσαρίας πάνω στο μίγμα. Ανακατέψτε με τα ¶Αναάλλα συστατικά. Η σύνθεση είναι τώρα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί, είτε για μικρά αντικείμενα, είτε για μεγαλύτερα κομμάτια, είτε σε μια φόρμα.
Για να το αποθηκεύσετε, βάλτε το μείγμα σε μια πλαστική τσάντα. Σφραγίστε το καλά και βάλτε το¶Σσ στο ψυγείο. Η σύνθεση μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες. Εντούτοις, κάθε φορά που το βγάζετε από την τσάντα και εκτίθεται στον αέρα για οποιαδήποτε χρονική περίοδο, γίνεται ξηρότερο και συνεπώς δυσκολότερο να χρησιμοποιηθεί.

ΣΥΝΤΑΓΗ 2
(Καλή για λεπτομερής διαμόρφωση κεφαλιού και για ρήψη σε καλούπι)
Υλικά:
1/2 άσπρο χαρτί τουαλέτας καλής ποιότητας
4 κουταλιές σούπας άσπρη κόλλα
1 κουταλιά σούπας ακατέργαστο λινέλαιο 
2 κουταλιές σούπας κόλλα ταπετσαρίας – ή 1/4 φλιτζάνι κόλλα από αλεύρι και νερό
2 σταγόνες γαριφαλέλαιο – ή 1 κουταλιά σούπας υγρή χλωρίνη
Μετρήστε, σκίστε, κτυπήστε και αναμείξτε τα  συστατικά σύμφωνα με  τις ίδιες οδηγίες για την προετοιμασία της σύνθεσης από τη συνταγή 1.

ΣΥΝΤΑΓΗ 3
(Καλή  για την αρχική διαμόρφωση και για επιδιόρθωση)

Υλικά: 
2 φέτες ψωμιού
2 κουταλιές σούπας άσπρη κόλλα
2 σταγόνες γλυκερίνη   - ή 2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό
Το άσπρο ψωμί δίνει ένα τελείωμα πιο λείο  από το "φυσικό" ψωμί. Αφαιρέστε τη κόρα και τη ψίχα σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε την άσπρη κόλλα και τη γλυκερίνη (διαθέσιμη στα περισσότερα φαρμακεία) ή το υγρό απορρυπαντικό. Ζυμώστε το μίγμα έως ότου δεν είναι πλέον κολλώδες και είναι έτοιμο για χρήση. Αυτή η σύνθεση μπορεί να αποθηκευτεί για εβδομάδες στο ψυγείο, σε μια πλαστική τσάντα ή ένα καλά κλεισμένο βάζο.
 
ΣΥΝΤΑΓΗ 4
(Καλή για βασική  χρήση πολτού και για μέρη  σώματος)

Υλικά: 
4 διπλά φύλλα εφημερίδας
2 κουταλιές  σούπας αλεσμένη άσπρη κιμωλία ή κυτταρίνη ¦
2 κουταλιές σούπας άσπρη κόλλα 

1  κουταλιά σούπας ακατέργαστο ή βρασμένο λινέλαιο 
2  σταγόνες γαριφαλέλαιο
2 κουταλιές σούπας κόλλα ταπετσαρίας – ή κόλλα από  αλεύρι και νερό  
Σκίστε, βράστε και ανακατέψτε ακριβώς όπως περιγράφεται για τη συνταγή 1. Η μόνη διαφορά στη διαδικασία είναι να χτυπηθούν ελαφρά οι ίνες ενώ ακόμα το μείγμα βράζει. Προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ  χειρός (¦Braun¦, ¦Moulinex¦, κ.λπ....) για να χτυπηθεί το μείγμα ελαφρά Με τις μικρές περιστρεφόμενες λεπίδες μπορείτε να το κτυπήσετε κατευθείαν  στο μπολ σας. Επίσης η συγκεκριμένη καλλιτέχνης που έδωσε τη συνταγή, χρησιμοποιεί συρμάτινο κόσκινο (ή ένα κομμάτι σήτας παραθύρων) αντί για το ύφασμα τυριού και προτείνει απλά να στραγγίξετε τον πολτό στα χέρια σας ώστε να αποδιώξετε τον νερό. 

ΣΥΝΤΑΓΗ 5
(Καλή για μεγάλες κατασκευές¦)

Υλικά: 
Εφημερίδα (αρκετή να γεμίσει το δοχείο σας ως το χείλος)
Πριονίδι (ίδια ποσότητα με το πολτοποιημένο χαρτί )
2 φλιτζάνια  άσπρη κόλλα
Σκόνη λευκής κιμωλίας ¶Σ(το μισό ποσό του  πολτού σας)
2 κουταλιές σούπας ακατέργαστο ή βρασμένο λινέλαιο
Μερικές σταγόνες γαριφαλέλαιο
Κόλλα ταπετσαρίας.  
Σχίστε την εφημερίδα σε μικρά κομμάτια όπως υποδεικνύεται για τις άλλες συνταγές. Γεμίστε με αυτή ένα μεγάλο δοχείο ως το χείλος του. Καλύψτε ¶Καμε νερό και βράστε το μίγμα για τρεις ώρες έως ότου  γίνει πολτός.
Μόλις το ¶Μβράσετε και πριν το στραγγίξετε, μπορείτε να το χτυπήσετε ελαφρά με ένα μπλέντερ χειρός για να χαλαρώσετε τις ίνες. Πιέστε το ¶Πι πλεόνασμα του νερού μέσω ενός κόσκινου ή ενός σουρωτηριού. Εάν δεν χτυπήσατε ελαφρά τον πολτό ενώ ήταν ακόμα στο δοχείο, μπορείτε τώρα να αρχίσετε τη διαδικασία στο μπλέντερ. Εντούτοις, η προσθήκη του πριονιδιού σε αυτό το πυκνότερο μείγμα δείχνει μια βαρύτερη και πιο κατασκευασμένη σύνθεση, έτσι μπορείτε να αποκλείσετε εντελώς τη διαδικασία χτυπήματος με το μπλέντερ. Για τις πολύ μεγάλες μαριονέτες, τα σκηνικά ή τα γλυπτικά αντικείμενα όπου η λεπτή διαμόρφωση δεν είναι ουσιαστική ή επιθυμητή, απλά βράζοντας και χτυπώντας ελαφρά το χαρτί είναι αρκετό. 
Μόλις στραγγίξετε  το μείγμα, προσθέστε το πριονίδι, την άσπρη κόλλα, τη σκόνη λευκής κιμωλίας , το λινέλαιο,  το γαριφαλέλαιο και τη κόλλα ταπετσαρίας. Ανακατέψτε τα όλα ¶Αμαζί σε ένα  μεγάλη μπολ.
Ο πολτός θα έχει την ίδια αίσθηση με τον πηλό  και μπορεί τώρα να πλαστεί. Αυτό το μίγμα θα διαρκέσει μέχρι τρεις εβδομάδες για να ξηραθεί, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού. Όσο θα ξηραίνετα鶨οό, συνεχίστε συνεχίστε να το δουλεύετε για να αποτρέψετε οποιαδήποτε διαστρέβλωση ή ράγισμα.